“Als Bach nu zou leven schreef hij filmmuziek”

Michel Hectors voor het @the movies-orkest.
Michel Hectors voor het @the movies-orkest.

Muziek is voor een film onmisbaar. Filmmuziek maakt de emoties krachtiger en brengt de kijker in de juiste sfeer. Veel composities die voor het witte doek zijn geschreven zijn dan ook van een hoog niveau. De muziekverenigingen Oranjevaan uit Fijnaart en Soli Deo Gloria uit Wouwse Plantage laten samen horen en zien wat de betekenis van muziek is voor de film. Zaterdagavond 8 april in Fijnaart en zondagmiddag 9 april in Wouwse Plantage kan het publiek genieten van een filmvoorstelling met livemuziek. Een oog- en oorstrelende combinatie.

De verbindende factor tussen de twee harmonieorkesten is Michel Hectors. De Roosendaler dirigeert al vijftien jaar Soli Deo Gloria en elf jaar Oranjevaan. Tijdens zijn conservatoriumopleiding tot klarinettist is hij bij toeval het vak ingerold. “Indertijd speelde ik bij De Gildezonen in Roosendaal. De toenmalige dirigent viel uit. Doordat ik op het conservatorium zat, was ik de aangewezen persoon om zijn taken over te nemen. Daarna benaderde de PTT Harmonie me. Ik was toen nog een jong broekske. Al snel klopte de ene na de andere vereniging aan”, vertelt Michel. Zo dirigeerde hij onder andere OBK in Willemstad, Hollands Diepklanken in Moerdijk en Vlijt en Volharding in Wildert. Momenteel staat hij voor de Koninklijke Fanfare Verbroedering in Putte, Soli Deo Gloria in Wouwse Plantage en Oranjevaan in Fijnaart. “Alleen maar harmonie- en fanfareorkesten”, bevestigt Michel. “Ik ben echt een harmonieman. Ik ben zelf een blazer. Daarom spreekt een blaasinstrument me meer aan dan een strijkinstrument, alhoewel dat ook mooi kan zijn. Maar ik ben het liefst met blaasinstrumenten bezig.”

Ciske de Rat
Het voordeel van een harmonieorkest is dat je er alle kanten mee op kunt, stelt de dirigent. “Je kunt alle genres spelen. Met Vlijt en Volharding heb ik een aantal echt klassieke werken goed weggezet. Maar ook jazz-, bigband-, pop- en rockmuziek kan prima.” Het is zelfs mogelijk om met een harmonieorkest een complete musical te ondersteunen. Dat bewees Oranjevaan een jaar geleden met Ciske de Rat De Musical.

Allergrootste
Filmmuziek leent zich uitstekend voor een harmonieorkest. “Er is veel goede filmmuziek”, benadrukt Michel. “Denk maar aan John Williams en Ennio Morricone. Dat zijn de twee allergrootste componisten op het gebied van filmmuziek.” Zelf luistert hij graag naar dit genre. “Soms let ik niet meer op de film, maar luister ik alleen naar de muziek. Dat kan natuurlijk ook zijn omdat de film niet zo interessant is”, zegt hij lachend. “Het gebeurt ook dat ik door de muziek de film ga bekijken. Muziek is voor een film heel belangrijk. Als de grote componisten als Bach, Mahler en Tchaikovsky nu zouden leven, schreven zij ook filmmuziek.”

Groot scherm
Tijdens @the movies zijn compilaties van films als The Lion King, Frozen, Les Miserables en Pirates of the Caribbean te zien op een groot scherm. De bijbehorende muziek wordt gespeeld door een orkest dat bestaat uit de muzikanten van Oranjevaan en Soli Deo Gloria. “Qua bezetting vullen beide verenigingen elkaar goed aan. Soli Deo Gloria zit beter in het zwaar koper en Oranjevaan in het hout. Samen vormen zij een mooi orkest. Bovendien klikt het onderling heel goed. Wel is Oranjevaan meer gewend om dergelijke projecten te doen. Voor Soli Deo Gloria is het wat spannender”, aldus Michel. Het is een voordeel dat beide orkesten dezelfde dirigent hebben. “Bij elk orkest staat de muziek al een tijd op de lessenaar bij de eigen repetities. Nu brengen we dat mooi samen. Ook is elke muzikant aan mij gewend. Ik ben voor beide orkesten geen verrassing in mijn doen en laten. Als elke muzikant een beetje doet wat hij moet doen, dan wordt het een mooi concert. Ik merk nu dat het mooi samenvalt.”

Aanrader
Het publiek krijgt niet alleen twee orkesten voor de prijs van één, maar tevens een filmvoorstelling met livemuziek. “Het is altijd leuker om naar een dergelijk project te komen, dan naar een concert met enkel een orkest”, stelt Michel. “Ik vind het heel leuk om dergelijke projecten te doen, al ga ik ook graag puur voor de muziek. Met @the movies komen beide samen. Het is dan ook echt een aanrader.”

@the movies wordt uitgevoerd op zaterdag 8 april om 19.30 uur in De Parel in Fijnaart en op zondag 9 april om 14.30 uur in De Spil in Wouwse Plantage. De toegang bedraagt € 7,50 per persoon. Kaarten voor het concert in Fijnaart zijn verkrijgbaar bij Sebastian Drogisterij en Parfumerie aan de Voorstraat 39 in Fijnaart en via www.oranjevaan.nl

Door Jan Willem van Bodegom