The Gift oogst veel lof

‘Musical The Gift in Jacobus de Meerderkerk in Fijnaart groot succes’, ‘Fijnaart ontroerd door The Gift’ en ‘The Gift smaakt naar meer’. Deze krantenkoppen zeggen genoeg. Muziekvereniging Oranjevaan heeft zaterdagavond 16 december een volle kerk laten genieten van de musical The Gift. 

Speciaal voor de voorstelling was de rooms-katholieke kerk van Fijnaart omgebouwd tot een waar theater. Een volle vrijdag en een halve zaterdag was daar hard aan gewerkt. Kosten noch moeite waren gespaard om van The Gift een topvoorstelling te maken. En dat is gelukt!

The Gift vertelt het kerstverhaal op een manier die we kennen van het tv-programma The Passion. Toneel en Nederlandstalige muziek wisselen elkaar af. Ook in The Gift vertolkt de Verteller (Ton Santbergen) een hoofdrol. Allereerst legt hij de ware betekenis uit van Kerst, het feest waarin God zijn zoon schenkt als een geschenk aan de wereld.

Als de engel Gabriël (Eddie Boekestijn) Maria (Melany Comperen) de boodschap brengt dat zij in verwachting is, stort haar wereld in. Ze is immers nog nooit met iemand naar bed geweest. Hoe vertelt ze dit jaar verloofde Jozef (Stefan van der Kemp). Maria richt zich tot God en vraagt in een soort gebed ‘Mag ik dan bij jou?’. Wat Maria vreest, gebeurt. Jozef denkt dat zij hem ontrouw is geweest en stort zijn hart uit in ‘Vreemde handen’. Pas als de engel hem heeft uitgelegd hoe de vork in de steel zit, begrijpt hij het. Het koor MOVE vat dat samen in het lied ‘Wie begrijpt wat liefde is’.

Een rustige zwangerschap is Maria niet gegeven. Dankzij keizer Augustus moet zij mee met Jozef naar Betlehem. Daar vindt het jonge stel nergens een rustplaats. Ten einde raad komen ze aan bij herberg De Laatste Hoop. Maar de hebberige herbergier (Stefan Lankhuizen) wijst hen ook de deur. Teleurgesteld zingen Maria en Jozef het duet ‘Een plaats voor ons’. De herbergier krijgt wroeging en weet toch een slaapplek voor het stel, namelijk een themakamer. Het thema is buitenleven met originele elementen, comfortabele materialen en levende have, oftewel: een stal. Als Maria en Jozef hun koffers uitpakken in de duurbetaalde ‘kamer’ roept de herbergier zichzelf uit tot ‘Baas van ’t hele spul’. Zijn vrouw (Lenie Farla) denkt daar anders over. Zij vindt hem nog geen pink.

Op de strobalen bevalt Maria van haar zoon. Reden voor Jozef om een geboortebord te plaatsen en beschuit met muisjes klaar te zetten. Maria bezingt haar geluk met ‘Nu dat jij er bent’. Ze is nog maar net uitgezongen of de eerste kraamvisite staat op de stoep: herders uit de omgeving. Zij zingen voor de baby ‘De Speeltuin’. Vervolgens verschijnen onder Arabische klanken drie Wijzen uit het Oosten. Balthasar (Wim Luijten), Melchior (Stefan Lankhuizen) en Caspar (Jan Willem van Bodegom). In plaats van Wierook, Mirre en Goud hebben zij kraamcadeaus meegenomen voor de kleine.

Jozef vindt het welletjes. Hij vindt dat Jezus moet slapen en Maria hun zoon niet met ‘Jan en alleman’ moet delen. De jonge moeder is het daar niet mee eens. Jezus is immers het geschenk aan iedereen. Hij is het geschenk van de liefde. Die zin is de opmaat naar het slotlied ‘Alles is liefde’.

Lees hier de artikelen in de diverse media:
– BN DeStem
– Moerdijkse Bode