Vergulde speld voor Riky van der Zande

De jaarvergadering van Muziekvereniging Oranjevaan uit Fijnaart kende woensdag 28 maart een ongewoon begin. De koffie was amper ingeschonken toen Joop van de Meulenreek de zaal binnenstapte. De voorzitter van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen was speciaal naar Fijnaart afgereisd om Riky van der Zande in het zonnetje te zetten. Op 18 april is zij vijftig jaar lid van Oranjevaan. Voor deze mijlpaal werd Riky onderscheiden met een vergulde speld met zirkonia.

Riky kreeg de liefde voor muziek en Oranjevaan met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Haar overgrootvader was een van de oprichters van de harmonie. Haar vader speelde vele jaren klarinet in het orkest en was ook geruime tijd voorzitter. Op haar negende werd Riky lid van de vereniging en koos eveneens voor de klarinet. Dit instrument heeft ze altijd omarmd. Haar muzikaliteit heeft Riky doorgegeven. Dochter Linda speelt eveneens klarinet, evenals schoonzoon Jürgen. Kleinzoon Finn maakt inmiddels ook deel uit van het harmonieorkest. Hij bespeelt de trompet.

Koninklijk onderscheiden
Sinds 1990 maakt Riky deel uit van het bestuur van Oranjevaan. Hiervoor is zij twee jaar geleden koninklijk onderscheiden. Van 1996 tot 2007 was Riky penningmeester en van 2007 tot en met 2010 secretaris. Riky verzorgt onder andere het archiveren van muziekstukken, regelt de boodschappen, organiseert en faciliteert vele activiteiten, waaronder acties, repetities, optredens en muzieklessen. Tijdens grotere uitvoering, zoals Ciske de Rat de Musical en Sister Act de Musical, zit Riky in de werkgroep kleding en zorgt zij er mede voor dat de juiste kleding voor de juiste personen wordt gezocht of gemaakt. Riky is tevens een van de drijvende krachten achter de oliebollenacties die vier keer per jaar plaatsvinden om de verenigingskas te spekken.

 

Riky krijgt de speld opgespeld.
Riky krijgt de speld opgespeld.
RIky ontvangt de oorkonde uit handen van Joop van Meulenreek.
RIky ontvangt de oorkonde uit handen van Joop van Meulenreek.