Geslaagde vuurdoop voor oliebollendoseermachine van Oranjevaan

Bijna zestig jaar lang bakte Muziekvereniging Oranjevaan haar oliebollen volledig met de hand. Doordat steeds minder leden het inscheppen onder de knie hebben, is de ijsschep vervangen door een professionele oliebollendoseermachine. Dit gaat sneller, is minder arbeidsintensief en produceert prachtige bollen die minstens net zo goed smaken als de handgeschepte exemplaren. Afgelopen zaterdag was de geslaagde vuurdoop voor het apparaat. Alle liefhebbers genoten van de heerlijke lekkernij.

Het principe van de machine is eenvoudig. In een grote trechter wordt het zorgvuldig bereide beslag gedaan. Vervolgens ‘plopt’ het apparaat met luchtdruk de bollen met twee stuks tegelijk in het hete vet. Op volle snelheid belanden er elke seconde twee bollen in de bak. Daar kan geen inschepper tegenop.

Zwaar werk
Nu is de machine niet aangeschaft om haar snelheid. “Onze vereniging is niet groot en het is steeds lastiger om goede inscheppers te vinden”, vertelt voorzitter Jan Willem van Bodegom. “Bovendien is het zwaar werk. Onze vrijwilligers zaten na een ochtendje inscheppen de rest van de dag met zere handen. De ‘plopper’ is een forse investering, maar het levert zoveel gemak op. Bovendien kunnen we hierdoor gewoon doorgaan met onze oliebollenacties.”

Sinds 1961
Sinds 1961 bakt Oranjevaan al oliebollen. Dat is ooit begonnen om de drumband aan te kunnen kleden. Inmiddels kan met de opbrengst de contributie laag gehouden worden en is het mogelijk om grote projecten te organiseren. Vier keer per jaar zijn de lekkernijen verkrijgbaar en dit bakseizoen waarschijnlijk vijf keer, omdat Oranjevaan ook is uitgenodigd voor de plaatselijke kerstmarkt.

7 december
De liefhebbers lieten zich zaterdag de bollen goed smaken. Aan het eind van de ochtend was de zestig kilo er doorheen. Het volgende oliebakmoment is op zaterdagmorgen 7 december. Dan staat de oliebollentent mét doseermachine opnieuw op de Voorstraat. Smakelijk eten.