Jubileumconcert MOVE is uitverkocht

MOVE_2014Het jubileumconcert dat zanggroep MOVE ter gelegenheid van haar vijfde verjaardag verzorgt op zaterdag 21 maart is volledig uitverkocht. Aan het concert nemen ook het harmonieorkest van Oranjevaan en een aantal gastmuzikanten deel. Hieronder het artikel over het eerste lustrum van MOVE, dat in het huis-aan-huisblad Fendert Lokaal heeft gestaan. 

 

 

 

 

MOVE viert eerste lustrum met gevarieerd concert

“De zanggroep blinkt uit in mooi zingen”

Vijftien ‘vrome nonnen’ zongen in 2009 de sterren van de hemel in Sister Act De Musical. Het samen zingen beviel zo goed, dat ze besloten een zanggroep op te richten. Zaterdag 21 maart viert Muziekvereniging Oranjevaan Vocaal Ensemble (kortweg MOVE) het 5-jarig bestaan. Tijdens een gevarieerd concert laten de zangers en zangeressen hun kwaliteiten en veelzijdigheid horen in de drie themablokken gala, feest en gospel. Een mooie gelegenheid om optimaal te genieten van MOVE.

Dirigent Jack Vermeulen was nauw betrokken bij de start van MOVE. “Muziekvereniging Oranjevaan wilde een musical opvoeren, gebaseerd op de film Sister Act. Daarvoor was een nonnenkoor nodig. Ik werd gevraagd een aantal dames bij elkaar te brengen en ze te begeleiden. Ik ben in mijn eigen koor, het Jacobuskoor, en binnen mijn kennissenkring gaan rondkijken. Uiteindelijk had ik vijftien zangeressen om mee aan de slag te gaan”, vertelt Jack. “Het resultaat was een prachtige musical waar iedereen nog steeds enthousiast op terugkijkt.”

Gemengd koor
Al tijdens de repetities borrelde het idee op om met de zanggroep door te gaan. “Met de muziekvereniging hebben we besloten eerst af te wachten. Als er na Sister Act nog interesse was, dan zouden we verder kijken”, blikt de dirigent terug. “Het enthousiasme bleef. We hebben met Oranjevaan besloten door te gaan, maar wel als gemengd koor. We hebben wat mannen erbij gevraagd en zo zijn we in september 2009 met 25 leden gestart. In december hadden we ons eerste optreden, bij de vrouwenbond. We zongen vijf liedjes, meer hadden we nog niet. We repeteren maar om de week. Alleen in aanloop naar een groot concert oefenen we wekelijks.”

Ontwikkeld
In de afgelopen vijf jaar heeft het koor zich enorm ontwikkeld, stelt Jack. “Zeker in de zangtechnieken. We starten ook elke repetitie met techniektraining. De sopranen halen daardoor makkelijker de hoge noten en krijgen meer kracht in hun stem. De mannen krijgen een warmer en gevarieerder stemgeluid.”

Hokje
Het koor is lastig in een hokje te plaatsen. “We zijn niet echt een popkoor, maar ook geen klassiek of een kerkkoor. We zitten overal tussen. Wel hebben we ontdekt dat we geen braderiekoor zijn. Het publiek moet aandacht hebben voor wat we doen. De zanggroep blinkt vooral uit in het mooi zingen. Dat komt met name in de ballads goed tot uitdrukking. Het echte, meerstemmige koorwerk doen ze geweldig. We maken nu ook gebruik van choreografie, maar dat moet niet ten koste gaan van de zangkwaliteit.”

Verbazing
Hoewel MOVE het koor is dat Jack destijds voor ogen had, is hij ook verrast. “Ik had nooit gedacht dat er zoveel liefhebbers voor zouden zijn”, zegt hij nog steeds met verbazing in zijn stem. “Bij andere koren is het lastig om leden te vinden, bij MOVE bieden ze zichzelf aan. Eigenlijk wilden we het koor niet te groot laten groeien, maar de belangstelling was zo groot dat we nu toch op 35 leden zitten. Op zich maakt dat niet uit, als de balans maar goed is. Voor het goed zijn zouden we nog wel wat mannenstemmen kunnen gebruiken. Ik ben echt blij met dit koor. Ook met onze pianist Jens van Hoof en drummer Jelle Rijnberg die er ook al vijf jaar bij zijn.”

Hoogtepunten
In de eerste vijf jaar heeft MOVE veel hoogtepunten meegemaakt. “Middelburg Volkoren was er daar een van, maar ook Orange in Concert. Dat was na Sister Act de eerste grote productie die we samen met het orkest van Oranjevaan hebben gedaan. En niet te vergeten onze optredens in de Sint-Gummaruskerk in Steenbergen. Daar hebben we twee keer voor een afgeladen kerk mogen optreden. We bleven maar toegiften zingen. De mensen gingen niet weg. En dat was niet omdat het zo warm was, integendeel”, bibbert Jack nog na. “We hebben hele mooie dingen gedaan en gaan nog veel moois doen.”

Jubileumconcert
Het komend hoogtepunt wordt het jubileumconcert op zaterdag 21 maart in de theaterzaal van De Parel in Fijnaart. “We laten in drie sfeervolle blokken horen wat we in huis hebben. Het eerste blok voor de pauze hebben we betiteld als gala. Daarin komen de mooie ballads en echte koornummers aan bod. Niet alleen klassiek, maar ook lichte muziek, zoals You’ll be in my heart van Phil Collins. Na de pauze hebben we het blok feest. De naam zegt het al. We sluiten af met waar het ooit mee begonnen is: gospel. Enkele nummers zingen we onder begeleiding van het orkest van Oranjevaan, dat ook alleen enkele nummers speelt. Maar we maken ook gebruik van gastmuzikanten. We laten het publiek smullen van mooie muziek. Het wordt een heerlijk avondje uit.”

Jubileumconcert MOVE, zaterdag 21 maart om 20.00 uur in zalencentrum De Parel in Fijnaart.

 

Door Jan Willem van Bodegom