Oranjevaan gooit het roer om

Op 132-jarige leeftijd gooit Muziekvereniging Oranjevaan het roer drastisch om. De Fijnaartse vereniging heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met haar grootse theaterproducties. Daarom gaat Oranjevaan zich vooral toeleggen op producties met muzikanten, zangers en acteurs die zich per project kunnen aanmelden. Door deze ommezwaai wil de muziekvereniging haar levensvatbaarheid vergroten en het cultuurklimaat in West-Brabant uitbreiden.

Het is niet de eerste verandering die Oranjevaan meemaakt. De vereniging ging in 1890 van start als een fanfareorkest, om na 36 jaar over te stappen naar harmonie. In 1961 breidde Oranjevaan uit met een drumband en in 2009 met een koor. “Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk in onze muzikale geschiedenis”, meldt voorzitter Jan Willem van Bodegom. “We zien dat veel verenigingen en zeker muziekverenigingen het moeilijk hebben bestaande leden te behouden en nieuwe leden te werven. Daarom hebben wij besloten het over een andere boeg te gooien. Sinds begin deze eeuw boeken we veel succes met onze theaterproducties. Vooral de musicals Oorlogswinter, Ciske de Rat en Sister Act waren voltreffers. Daarom hebben we besloten ons vrijwel alleen toe te leggen op dergelijke producties.”

Aanmelden per project
Per project kunnen muzikanten, zangers en acteurs zich aanmelden. “Mocht de toeloop te groot zijn, dan houden we audities. Zijn er te weinig aanmeldingen, dan zetten we een tandje bij in onze zoektocht”, legt Jan Willem uit. “Mensen leggen zich tegenwoordig niet graag voor lange tijd vast. Door de mogelijkheid te bieden om per project in te schrijven halen we die barrière weg. De deelnemers krijgen bovendien begeleiding van een ervaren creatief team en treden op in een professionele omgeving. Zij hebben dus niet alleen een hele leuke tijd, maar leren er ook veel van. De nieuwe werkwijze stelt Oranjevaan in de gelegenheid nog vaker mooie theaterproducties te organiseren. En daar is het publiek weer bij gebaat. Een modus met louter winnaars.”

The best of… MUSICALS
De eerstvolgende theaterproductie is ‘The best of… MUSICALS’ op 24 en 25 maart volgend jaar. “In een wervelende show maakt het publiek kennis met alle facetten van de theatervorm musical. De beste, mooiste, leukste en ontroerendste musicalnummers worden vertolkt door een harmonieorkest, een musicalensemble, solisten en een ballet”, kondigt de voorzitter aan. “Voor het werven van deelnemers hebben we allereerst gebruik gemaakt van ons eigen netwerk. Dat verliep boven verwachting. Momenteel hebben we ruim veertig zangers en zangeressen en is ook de bezetting van het orkest bijna rond.”

Muzikanten
Muziekvereniging Oranjevaan is voor ‘The best of… MUSICALS’ nog op zoek naar enkele specifieke instrumenten. “We kunnen nog muzikanten gebruiken die hobo, hoorn, trombone, bariton, blaasbas, basgitaar of melodisch slagwerk bespelen. Bespeel je een van deze instrumenten en vind je het leuk om met een enthousiaste groep te repeteren en in een professionele setting enkele drukbezochte optredens te geven, meld je dan nu aan”, roept Jan Willem op. Aanmelden kan via het mailadres info@oranjevaan.nl

Reacties zijn gesloten.