Zeer geslaagde oliebollenactie

Oudejaar_2013_25Traditiegetrouw sloot Muziekvereniging Oranjevaan het jaar af met haar grote oliebollenactie. Maandag 30 december werden circa 7500 oliebollen gebakken. De volgende morgen gingen zij naar hun nieuwe eigenaren. Dankzij de leden en enthousiaste vrijwilligers werd het een zeer geslaagde actie. Alle oliebollen werden verkocht. Bovendien kreeg de actie de nodige publiciteit. 

Voor het 53ste jaar hield Oranjevaan vlak voor de jaarwisseling een oliebollenactie. In 1960 werden de Oranjevaanbollen voor het eerst gebakken. Hendrik Nijhoff nam het initiatief om geld in te zamelen voor uniformen voor de indertijd opgerichte drumband. De eerste jaren werden de oliebollen nog gebakken in kleine pannetjes, in de keuken van Nijhoff. In de loop der tijd zijn deze vervangen door twee grote, zelfgemaakte bakken. In elke bak liggen circa negentig bollen tegelijk te pruttelen in een combinatie van vet en olie.

Jeu de boules
Sinds drie jaar mogen de oliebollen gebakken worden op de overdekte jeu-de-boulesbanen bij ’t Onderdak. Oranjevaan is hiervoor de jeu-de-boulesvereniging zeer erkentelijk. Op maandag 30 december waren de muzikale bakkers actief van 08.00 tot 18.00 uur. Al twee uur eerder waren twee leden present bij Bakkerij Sonneveld om de hele dag van de ingrediënten een perfect beslag te draaien. Uit de 180 kilo werden in totaal zo’n 7500 oliebollen gebakken. Naast een aantal leden, kreeg Oranjevaan hierbij ook hulp van enkele enthousiaste vrijwilligers die geen lid zijn van de vereniging. Dat zij hun vrije tijd opofferden om te helpen, stelt Oranjevaan zeer op prijs.

Bezorgen en verkopen
Met het bakken was de klus nog niet geklaard. Op oudejaarsochtend gingen vier teams op pad om de bestelde oliebollen te bezorgen. De overige exemplaren werden op de Voorstraat, bij Jumbo Driesen, Fendertshof en Jan Punthof in de vrije verkoop verkocht. Rond 12.30 uur waren alle oliebollen bezorgd en verkocht, waarna de vrijwilligers konden genieten van een gezellige jaarwisseling met uiteraard de zelfgebakken versnaperingen op tafel.

125-jarig bestaan
De opbrengst van de oliebollenactie is in de afgelopen 53 jaar voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo konden instrumenten, uniformen en muziek aangeschaft worden. De afgelopen jaren kunnen dankzij de verkoop de grote, muzikale projecten van Oranjevaan gefinancierd worden. Denk daarbij aan Sister Act De Musical in 2009, Orange in Concert in 2010 en Turn on the Music in november 2013. De komende productie staat op stapel voor eind 2015. In dat jaar bestaat Oranjevaan maar liefst 125 jaar en dat gaat groots gevierd worden.

Oliebollentent
Sinds een aantal jaren worden de oliebollen niet alleen met oudejaarsdag gebakken en verkocht, maar ook eind oktober/begin november, twee weken voor kerst en vlak voor de carnavalsoptocht in Fijnaart. Het bakken vindt dan tegelijk met de verkoop plaats in een speciale oliebollentent. Noteer daarom alvast zaterdag 1 maart in uw agenda. Dan kan er weer gesmuld worden van de ambachtelijk gebakken oliebollen van Oranjevaan!

Omroep Brabant
De afgelopen oliebollenactie trok de nodige media-aandacht. BN/DeStem was aanwezig om verslag te doen van de verkoop. Omroep Brabant deed voor de radio verslag van het bakproces. Daarbij was ook een cameraverslaggever aanwezig om een item te draaien voor het nieuwsbulletin van de regionale omroep. Zie hieronder het leuke item over het oliebollen bakken.

Reacties zijn gesloten.