Interview in Fendert Lokaal

In Fendert Lokaal staat er een uitgebreid interview met schrijver en regisseur van de musical The Gift, Jan Willem van Bodegom. Het artikel is geschreven door Hilde Roemers. Hieronder het artikel. Veel leesplezier.

Oranjevaan brengt het kerstverhaal in Passion-stijl

The Gift, het cadeau van kerst

Fijnaart heeft opnieuw een muzikale primeur. Muziekvereniging Oranjevaan brengt zaterdag 16 december The Gift, uitgevoerd door het orkest, vocaal ensemble MOVE en een cast. De musical is gebaseerd op het kerstverhaal en wordt uitgevoerd op de manier van The Passion. Het spektakel vindt plaats in de sfeervolle setting van de rooms-katholieke kerk in Fijnaart. Jan Willem van Bodegom is de schrijver en regisseur van musical The Gift. Ik zocht hem op om te vragen hoe zo’n productie tot stand komt.

Waar komt het idee voor deze musical vandaan?
“Na de succesvolle uitvoering van Ciske de Rat De Musical in 2016, vroegen we de leden van Oranjevaan om ideeën voor een klein en intiem project. Daaruit werd het idee geboren om het kerstverhaal op de manier van The Passion te brengen. Iedereen kent dat inmiddels wel. Het wordt al enkele jaren met Pasen opgevoerd. Het is het lijdensverhaal van Jezus in een modern jasje met een grote rol voor Nederlandstalige muziek. Dat leek ons wel wat. Uiteindelijk resulteerde ook dit project weer in iets groots. We treden maar één keer op, maar wel met een uitgebreid orkest, het vocaal ensemble en een cast.”

Het idee is er, en dan?
“Kijk, het verhaal van de geboorte van Jezus is al meer dan 2000 jaar oud. Maar de thematiek is nog steeds actueel. Je hoeft niet te geloven om dat te zien en het verhaal mooi te vinden. Er spreekt een boodschap uit van liefde, hoop en saamhorigheid. Ik ben het kerstverhaal naar het heden gaan vertalen. De dingen die Jozef en Maria meemaken zijn heel heftig. Want het zal je maar overkomen dat je zwanger raakt terwijl je nog nooit met iemand naar bed bent geweest! En haar verloofde, die moest dat maar geloven. Vervolgens voelt het stel zich vluchteling, omdat ze nergens welkom zijn. De emoties die zo’n verhaal oproept, die begrijpen we allemaal en die zijn in 2000 jaar tijd niet veranderd.”

En de muziek?
“Vervolgens hebben de dirigenten en ik passende liedjes uitgezocht. ‘Nu dat jij er bent’, dat Trijntje Oosterhuis zong ter ere van de geboorte van prinses Amalia, zingt Maria nu voor haar baby. Daarnaast zijn in The Gift nummers verwerkt van onder andere Nick & Simon, Marco Borsato, Van Dik Hout en Bløf. Voor sommige nummers heeft orkestdirigent Michel Hectors een speciaal arrangement voor het harmonieorkest gemaakt.”

The Passion is buiten, hoe gaat dat bij The Gift?
“In de winter is het eigenlijk niet te doen om zo’n grote organisatie buiten te plannen. Veel te riskant. En voor het kerstverhaal is de katholieke kerk als locatie juist prachtig. We hebben geen decor nodig, want die wordt gevormd door de kerk zelf. Het bestaande podium wordt verhoogd zodat iedereen alles goed kan zien. Er is uiteraard wel een professionele licht- en geluidsinstallatie, dat is erg belangrijk voor een musical. In de kerk is plaats voor maximaal 500 personen.”

Waarom heet de musical The Gift?
“Het kerstkind was een geschenk van God aan de mensen om vrede en liefde te brengen. Wat zouden we een goddelijk cadeau nu ook weer goed kunnen gebruiken! Neem nou de dreiging van terreur. Die maakt dat we ons soms zo machteloos voelen. En zo zijn er allerlei voorbeelden te bedenken. Daarom heet de musical The Gift. Het is een teken van hoop dat we elk jaar stilstaan bij de geboorte van een kind. We willen ook echt die boodschap overbrengen. Want kerst gaat om samenzijn. Sluit je niet af, maar zet de deuren wijd open. Leer mensen kennen. Maak contact.
Denk nou niet dat het allemaal loodzwaar wordt hoor. Juist niet. Er komt ook veel humor in voor. Het is het kerstverhaal met af en toe een knipoog. Juist door dat contrast denken we de mensen te raken en gaan we misschien een heel klein beetje anders kerst in.”

The Gift wordt op zaterdag 16 december opgevoerd in de rooms-katholieke kerk in Fijnaart. Aanvang is 19.30 uur. De voorstelling duurt ongeveer twee uur. Tijdens de pauze wordt gratis koffie en thee geschonken. Kaarten zijn à € 12,50 verkrijgbaar bij Sebastian drogisterij en parfumerie, Voorstraat 39 in Fijnaart of te bestellen via www.oranjevaan.nl/thegift.

Door: Hilde Roemers

 

The Gift

De geboorte van Jezus Christus was een groots geschenk van God aan de wereld. Muziekvereniging Oranjevaan uit Fijnaart giet het Kerstverhaal in een vorm die we kennen van The Passion.

De musical The Gift wordt door het harmonieorkest, koor MOVE en de cast opgevoerd in de sfeervolle ambiance van de rooms-katholieke kerk in Fijnaart.

Met muziek van onder andere: Van Dik Hout, Nick & Simon, Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis en Bløf.

Noteer alvast in je agenda: zaterdag 16 december, 19.30 uur: The Gift en geef jezelf of een ander een prachtige voorstelling cadeau.
Toegangskaarten in de voorverkoop: € 12,50.

Bestel nu je kaarten via deze link!

Graag vooraf doorgeven als u met een rolstoel komt, zodat hiermee rekening kan worden gehouden.