Turn on the Music

 

“Wauw, wat een spektakel”, “Het was echt schitterend”, “Wat een prachtige combinatie van muziek, turnen en toneel”, zijn maar enkele van de vele lovende reacties die Muziekvereniging en Jeugd- en Sportvereniging De Kieviten ontvingen over Turn on the Music. In het weekend van 9 en 10 november genoten twee keer 520 mensen van de unieke show die de 250 deelnemers opvoerden in De Parel in Fijnaart.

De turnmusical opent met het 55-koppig orkest dat Birdland speelt. Onder de bigbandklanken gaat het spotlicht op Sanne (Leora Kannekens) die in haar hoogslaper zit te lezen in haar favoriete boek over turnen. Achter haar doemen de turnfiguren uit haar boek op, die druk aan het oefenen zijn.
Ineens klinkt de stem van Sanne’s moeder die aangeeft dat het nu echt bedtijd is. Sanne kust haar favoriete poster van Epke Zonderland welterusten en nestelt zich onder haar dekbed. Onder het lied Beautiful Isle of Somewhere van de 32 koorleden van MOVE valt het meisje in slaap en komt het publiek in haar droomwereld terecht.

Smurfen
Terwijl Sanne in diepe slaap is, komen de smurfen (kleuters en peuters) aangemarcheerd, uiteraard op de Smurfenmars, gespeeld door het orkest en de leerlingen van Oranjevaan. De blauw/witte mannetjes en vrouwtjes maken Sanne wakker en nemen haar mee hun Smurfendorp in. Maar daar verschijnt ineens de verschrikkelijk Gargamel (John van Steen). Gelukkig laat hij dit keer de Smurfen met rust, tenminste als ze voor hem dansen. En dat doen ze op Smurfen Style (Gangnam Style), terwijl Gargamel zingt. Na enkele gymoefeningen en een extra dansje op Oya Lèlè verdwijnen de schattige Smurfjes weer, Sanne alleen achterlatend.

Houten Klaas
Eenmaal alleen ontdekt Sanne dat haar bed, haar slaapkamer en haar huis zijn verdwenen. Ze is helemaal ten einde raad, totdat een stijve figuur haar aantikt. Het is houten Klaas (zaterdag Shirley Otto en zondag Lejanne de Geus). Hij vertelt Sanne dat hij uit het Land van Stram komt en dat ze nu in het Land van Gym zijn. Daar woont de Coach. Klaas is op zoek naar haar met de hoop dat de Coach hem soepel en lenig kan maken. Sanne besluit met hem mee te gaan. Misschien weet de Coach hoe zij thuis kan komen en kan zij haar leren turnen.

Vera
Het tweetal stuit op de turngroep 6 tot 8 jaar, die op muziek van The Lion King haar oefeningen met mat en bal laten zien. Als de welpjes weer veilig onder de manen van de leeuwenkoning schuilen, zien Sanne en Klaas een bang meisje zitten. Vera (zaterdag Romy Bevaart, zondag Sanne de Jong) is niet bang van leeuwen, maar om te vallen. Daarom blijft ze het liefst zitten. Maar als ze hoort dat Sanne en Klaas op zoek zijn naar de Coach, besluit ze om mee te gaan. Wie weet heeft de Coach dé remedie tegen haar valangst.

Remi
Onderweg ziet het trio de turngroep 10+ in actie op de balk met hoepels. MOVE zingt met begeleiding van pianist Jens van Hoof, slagwerker Jelle Rijnberg, drumband DUO, fluitiste Linda de Winter en gitarist Wim Luijten eerst Some Nights. Daarna zet het koor Empire State of Mind in en verschijnt rapper Kid Future (Kevin van Bodegom) ten tonele.
Het drietal vindt het optreden te gek. Maar dan valt hun blik op een huilend meisje. In een hoekje zit nog een van turnstertjes. Het is Remi (Mari-Yo van Deyzen). Zij voelt zich zonder vrienden helemaal alleen op de wereld. Maar ook dit probleem moet de Coach op kunnen lossen. Met z’n vieren vervolgen ze hun reis, waarbij ze stuiten op de springgroep basisscholieren, die gehuld in felle, fluorescerende kleren haar springkunsten laat zien op orkestmuziek van Songs of The Wizzard.

Springgroep
Na de pauze hult de zaal zich in het donker. Drumband DUO doorbreekt de stilte en de duisternis door met verlichte stokken Grande Opening te spelen. In verlichte pakken komt de springgroep 12+ aangelopen en laat in het donker haar sprongen en radslagen zien. Nog spectaculairder worden de oefenen in het licht, op het nummer Let Me Entertain You, van het orkest, DUO en MOVE.

Trapeze
Onze vier vrienden zijn nog altijd op zoek naar de Coach en naar het gebouw waar ze verblijft, de Parel. Dan ziet Vera een trapeze hangen. Ze besluit erop te gaan zitten en gaat meteen de lucht in. Vanaf grote hoogte ziet ze de Parel liggen. Nu weten de vier tenminste welke kant ze op moeten.
Met Vera weer veilig op de grond zien ze de turngroep 8 tot 10 jaar op muziek van Michael Jackson (gespeeld door het orkest en gezongen door MOVE) draaien aan de rekstok en zwieren aan de trapeze.

Mooiste oefeningen
De zoektocht wordt plotsklaps onderbroken als Klaas door kramp geen voet meer kan verzetten. Gelukkig weet Remi raad. Met valkruid laat zij de kramp verdwijnen als sneeuw voor de zon. Klaas heeft wonderwel nergens meer last van en blijkt ineens superlenig te zijn. Met een huppelende Klaas wordt de zoektocht vervolgd.
Onderweg ontmoeten de vier de selectiegroep toestellen. Aan onder andere de brug en balken laten de meiden de mooiste oefeningen zien, ondersteund met muziek van Chariots of Fire (orkest) en Adiemus (orkest en MOVE).

Alleen
De wandeling van Sanne, Klaas, Vera en Remi wordt weer onverwachts onderbroken als Remi spoorloos blijkt te zijn verdwenen. Als de andere drie op zoek zijn naar hun vriendin, komt Remi tevoorschijn en zingt ze onder pianobegeleiding van Jens van Hoof het treurige lied Alleen. Dan klinkt vanuit de verte een mannenstem die de eenzame Remi opbeurt en haar wijst op een plattegrond die naast haar ligt. Met de plattegrond kan de Parel en uiteindelijk de Coach gevonden worden. Als het viertal weer compleet is, moeten ze rennen, want het begint te regenen. Onder de klanken van It’s Raining Men danst de damesgroep Bewegen op Muziek haar regendans.

Acrobatiek
Geholpen door de plattegrond schieten de vier aardig op. Maar dan blaast een rukwind de kaart de boom in. Vera schiet de boom in en redt de plattegrond, zodat de vrienden weer verder kunnen. Alleen wordt Sanne tegengehouden door de acrogroep. Ze willen dat het meisje meeturnt op muziek van The Rock. Sanne en de acrogroep laten acrobatische turnoefeningen van de bovenste plank zien. Elke nieuwe positie levert een daverend applaus op vanuit de zaal.

De Coach
Als de acromeiden Sanne weer in haar pyjama hebben gehesen, horen de vier vrienden de stem van…. de Coach (Petra Frijters). Vlug dreunen ze hun wens op, waarop de Coach hard begint te lachen. Niet zo gek, want ze moet immers wensen vervullen die allang vervuld zijn! Klaas is al lang niet meer houterig en stijf, Vera is niet meer bang om te vallen, Remi heeft drie dikke vrienden gemaakt en Sanne? Sanne heeft laten zien keigoed te kunnen turnen! Daarnaast hebben ze alle vier ontdekt dat het turnen stukken beter gaat op een goed stuk muziek, vandaar Turn on the Music!

Weer thuis
Resteert nog één wens: Sanne wil graag naar huis. Ze heeft weliswaar nieuwe vrienden gemaakt, maar mist haar vader, moeder en zusje. Gelukkig weet de Coach raad. De boom, waarin de plattegrond was gewaaid, blijkt een toverboom te zijn. Als Sanne daarin klimt, is ze snel weer thuis. Ze neemt afscheid van de Coach, Klaas, Vera en Remi en klautert de boom in. Enkele seconden later klinkt de wekker. Sanne ligt weer in haar bed. Heeft ze het dan toch allemaal gedroomd? Maar met een radslag merkt ze dat ze daadwerkelijk kan turnen. Helemaal blij begint Sanne te dansen op Fame (gespeeld door het orkest en de leerlingen van Oranjevaan en gezongen door MOVE), al snel gevolgd door alle andere deelnemers van Turn on the Music!

Trots
Oranjevaan en De Kieviten hebben met Turn on the Music een onvergetelijke show neergezet, waar iedereen nog heel lang van kan nagenieten. Ontzettend veel dank aan iedereen die zich voor en achter de schermen heeft ingezet! Het was een geweldige ervaring en een schoolvoorbeeld van een goede samenwerking tussen een muziek- en een sportvereniging. Alle deelnemers kunnen met recht trots op zichzelf zijn en de organisatie is trots op jullie!!

Let’s Turn on the Music!!

Foto: Caroline Elenbaas, CFoto

 

Geef een reactie